Потребата да се процени влијанието на Омега-3 масните киселини врз нервниот систем кај мажите и жените, истражување

Омега-3 масни киселини за намалување на телесната тежината
19 November, 2013
Omega 3

Околу 11% од мажите и 16% од жените е минималниот процент на лица кои страдаат од депресија во некој период од нивниот живот, па ова е еден од водечките нарушувања во нашето општество во јавното здравство. Депресијата, која е четврта водечка причина за смрт во светот се очекува да се промени на второ место до 2020 година. "И покрај значителниот напредок во невронауката во текот на изминатите две децении, сепак депресијата е тешко лечива.", вели д-р Лесперанце.

Со оглед на големиот број на пациенти кои престанале да земаат лекови во првите неколку месеци од терапијата и оние кои одбивале таков третман поради стравот од стигматизација или несакани ефекти, не е изненадувачки дека голем број на пациенти кои страдаат од тешка депресија

користат алтернативни третмани кои се надвор од здравствената заштита. "Многу од овие третмани не биле адекватно оценети. Затоа беше од голема важност да се оцени ефикасноста на еден од најпознатите алтернативни пристапи ", додаде тој.


" Горди сме што OM 3 е со висока концентрација на ЕПА со исклучително ниво на чистота обезбедува доза на ЕПА потребна за ефикасно лекување", вели Клер , главен фармацевт за исодиснатура,во лабораторија за производство на додатоци, кои биле користени во студијата .

Важно е да се напомене дека студија ја проценува употребата на Омега-3 за осум недели во доза од 1050 mg на EPA и 150 mg DHA секој ден. Моментално  е непознато дали земањето на повисоки дози или  додатоци во текот на еден подолг временски период може да даде различни резултати.

Овие охрабрувачки резултати укажуваат на тоа дека употребата на ЕПА е ефикасна кај пациенти со униполарна депресија без придружните нарушувања и вознемирености. Дополнителните истражувања кои директно ги споредуваа Омега-3 со конвенционалните антидепресиви појасно може да ја потврдат нивната корисност за пациенти кои страдаат од депресија.

Dr.Viton OMEGA-3 можеш да го најдеш во аптеките на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, како и во сите други подобро снабдени аптеки, а го има и на рафтовите во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!