Употребата на Омега-3 масните киселини може да помогнат во спречување на рак на кожата

Ниска доза на Омега-3 може да објасни зошто некои деца имаат проблеми со учењето
19 November, 2013
Омега-3 масни киселини за намалување на телесната тежината
19 November, 2013

Употребата на рибино масло Омега-3 може да помогне во заштита од рак на кожата, според истражувачите на Универзитетот во Манчестер. Екипата штотуку го изведе првото клиничко испитување за да го испита ефектот на рибино масло врз имунолошкиот систем на кожата кај група  доброволци. Предводено од Д-р Лесли Родос (Lesley Rhodes) Професор по експериментална дерматологија со фотобиолошки единици  од дерматолошкиот центар на Универзитетот,во студијата се анализираа ефектите од земање омега-3 кај 79 здрави доброволци.

Резултатите на студијата, финансирана од страна на Асоцијацијата за меѓународно истражување на ракот, откриле дека редовното земање на доза на рибино масло го зголемува имунитетот на кожата на сончева светлина .Поточно, рибиното масло го намалува таканареченото сончево потиснување на имунитетот на кожата, познато како имуно-супресија, кое влијае на способноста на телото да се бори против рак на кожата и инфекциите. Сознанијата се објавени во месечниот американски весник за Клиничка Исхрана (American Journal of Clinical Nutrition).

Професорот Роудс, кој работи во Фотобиолошката единица на Универзитетскиот Медицински колеџ и фондацијата Салмонд Ројал NHS Tруст, изјави дека ова е прв пат да се спроведе истражување на луѓе. "Имало истражувања во оваа област врз глувци, но ова е прв пат  да се изведе клиничко испитувања кај луѓето. ", рече таа."  Беа потребни многу години за да дојде до оваа фаза, но наодите се многу возбудливи.


Професорот Роудс, кој работи во Фотобиолошката единица на Универзитетскиот Медицински колеџ и фондацијата Салмонд Ројал NHS Tруст, изјави дека ова е прв пат да се спроведе истражување на луѓе. "Имало истражувања во оваа област врз глувци, но ова е прв пат  да се изведе клиничко испитувања кај луѓето. ", рече таа."  Беа потребни многу години за да дојде до оваа фаза, но наодите се многу возбудливи.

Оваа студија покажува дека Омега-3 е потенцијално хранлива за заштита од рак на кожата .И покрај тоа што промените откако некој земал  масло се мали, тие покажуваат дека  континуираното ниско нивото на хемопревенција од земањето на Омега-3 може да го намали доживотно ризикот од рак на кожата."  Пациентите доброволци  земаа по четири грамски дози на Омега-3, што е околу една и пол порција масна риба дневно, а потоа биле секојдневно изложени на еквивалент на температура од 8,15 и 30 минути на летното сонце со помош на посебна светлосна машина. Другите  пациенти добивале плацебо, пред да бидат изложени на светлосната машина. Имуносупресијата е 50% помалку присутна кај луѓето кои земале додаток во исхраната и биле изложени на 8 и 15 минути на сонце, во споредба со луѓето кои не земале додатоци. Студијата покажа мало влијание врз луѓето во 30 - минутата група.

Наодите се многу важни во борбата против рак на кожата, бидејќи претходните истражувања покажаа дека често се применуваат несоодветни препарати за заштита од сонце и се применуваат само во текот празници. Mеѓутоа, д-р Роудс укажува дека Омега-3  не е замена за препарати против сонцето и физичката заштита како и дека Омега-3 се смета само како дополнителна мерка за заштита на кожата од оштетување од сонцето. Рибиното масло веќе го покажа своето позитивно влијание за  здравјето  кај кардиоваскуларните болести, што значи дека земањето суплементи може да доведе до низа на потенцијални здравствени предности .Eкипата на професорот Роудс продолжува со понатамошно истражување и студии за Омега-3 кои се изведуваат на здрави доброволци во Rojal. Резултатите од здруженијата на универзитетот во Манчестер, истражувањето на ракот во Велика Британија и болниците за рак на Кристи е формирање на Центарот за истражување на ракот во Манчестер.

Според достапните информации во Центарот за истражување на ракот Велика Британија регистрирани се околу 100.000 случаи на не-малиген рак во 2010 година, кој е многу чест вид на рак.

Д-р Хелен Рипон, раководител на науки на AICR, изјави дека: "ракот на кожата е еден од најбрзо растечките видови на рак, а бројот веројатно ќе се зголеми .Секогаш е интересно да се види истражување кое е финансирано од страна на AICR, кое генерира ветувачки резултати и ние со нетрпение очекуваме уште повеќе да напредуваме во иднина."

Dr.Viton OMEGA-3 можеш да го најдеш во аптеките на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, како и во сите други подобро снабдени аптеки, а го има и на рафтовите во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!